Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Läs det senaste från Solidar – nyheter, pressmeddelanden och förvaltarkommentarer
Aktuellt / Så kan du ge dina barn en bra start i livet

Så kan du ge dina barn en bra start i livet

2017-06-12 Nyhet

Alla vill ge sina barn en bra start i livet och en slant på banken när barnet ska ut i vuxenlivet kan hjälpa till en hel del. Se tre korta tips från Ylva! 

Kom igång med ett regelbundet barnsparande tidigt

Ett sparande till dina barn kan kännas fint och är något som hjälper dina barn när de blir äldre då pengar kan behövas som insats till en lägenhet, körkort, bil, studier eller resor. Att komma igång tidigt med ett regelbundet sparande är en fördel då kapitalet hinner växa till sig med ränta-på-räntan, säger Ylva Lundström, licensierad rådgivare på Solidar. 

Spara så mycket du har utrymme till

Spara så mycket som du känner att du har utrymme till, det behöver inte vara jättemycket. I det skede i livet när du har småbarn kan det ibland vara tufft att få det att gå ihop med barnledigheter och stora utgifter men det går alltid att ändra sparbeloppets storlek under årens lopp. När barnen har blivit lite äldre och du kan jobba mer så kanske utrymmet för sparande är lite större. 

Välj risknivå som passar

Börjar du tidigt med sparandet till ditt barn så har du kanske en lång placeringshorisont på minst 18 år och då kan du ta en högre risk och har då en större möjlighet till en högre avkastning. Är du osäker på hur du ska placera ditt sparande så ta hjälp av någon av våra rådgivare. 

Månadssparande kan ge 440.000 kr till 18-åringen

Låt säga att du har möjlighet att spara barnbidraget varje månad (1050 kr 2017) i ett ISK och du har en genomsnittlig avkastning på 7 % per år under 18 år. Det innebär att ditt barn har ca 440.000 kr* på kontot när barnet är 18 år. Ingen dålig summa att starta vuxenlivet med. 

*Beräknad på 2017 års avkastningsskatt och ett antagande om en genomsnittlig avkastning på 7 procent. Värdet på insatt belopp kan både minska och öka i värde. 

3 korta tips från Ylva 

  • Börja spara tidigt
  • Månadsspara
  • Välj en lämplig risknivå