Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Om Solidar

"Det handlar helt enkelt om att alla ska få de bästa möjliga förutsättningarna till en tryggare ekonomisk framtid"
Om Solidar / Hjältarnas Hus

Hjältarnas Hus – ett anhörighus i Norrland

Solidar stöttar byggnationen av ett Hjältarnas Hus i Umeå. Det första av sitt slag i hela Norrland. Det gör vi för att hjälpa alla de familjer med sjuka barn som tvingas splittras under långa perioder på grund av sjukhusvistelser. Tack vare Hjältarnas Hus kan de vara tillsammans under den svåra tiden.

På Solidar är vi övertygade om att alla mår bättre om familjen får vara tillsammans i en svår situation och i en miljö som inte är en sjukhussal. Därför stöttar vi Hjältarnas Hus, som blir ett tillfälligt hem nära sjukhuset, där man kan laga mat, ha fredagsmys och ta emot släktingar och vänner.


Bakgrunden till det nya anhörighuset

Initiativet att bygga anhörighuset i Umeå kommer från Barncancerfonden Norra. Och själva namnet Hjältarnas Hus kommer från en förälder, Jan Andersson från Lycksele, som själv har erfarenhet av ett svårt sjukt barn och veckovisa behandlingar vid Norrlands universitetssjukhus. Han menar att alla barn, syskon och föräldrar är hjältar i sin kamp mot sjukdom och svåra tillstånd.


Hjältarnas Hus invigdes 2017

I Sverige finns det sex sjukhusregioner varav fem hade ett anhörighus kopplat till sitt regionsjukhus. Fastän Norrland är det geografiskt största området och täcker in över fyra län så fanns inget anhörighus för drabbade familjer i regionen. En del familjer kunde ha upp till 70 mil till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Det innebar att familjer måste splittras om ett barn blev långvarigt sjuk.

Hjältarnas Hus är nu verklighet och huset har familjerum, kök att laga mat i, samvarorum, lekytor och lekplats – allt för att få en så hemlik miljö som möjligt. Huset invigdes 2017.

Vi på Solidar är stolta över att få stötta alla dessa små och stora hjältar. Som en av Sveriges starkaste aktörer inom fondförvaltning ser vi det som vår skyldighet att hjälpa familjer där det värsta tänkbara hotar att inträffa.