Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Pension

Vi gör det enkelt för dig att få full koll på pensionssparandet

Du styr din premiepension

Premiepensionen baseras på din lön. Varje år avsätts 2,5 procent av din inkomst till din premiepension. Du kan själv välja hur du vill att dessa pengar ska placeras. Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen som du får utbetalt från staten.

Solidar erbjuder förvaltning av ditt pensionskapital och vi hjälper dig med analys och rådgivning skräddarsydd för just dig.

Förvaltar vi redan din premiepension? Följ utvecklingen av din placering i vår avkastningstabell.

Pensionssystemet

Grunden i det svenska pensionssystemet är den allmänna pensionen som alla får utbetalt efter 65 års ålder. Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension och är den statliga pension som sköts av Pensionsmyndigheten. Din lön, hur länge och hur mycket du arbetar ligger till grund för hur stor din allmänna pension blir. Den här delen av din pension kan du inte välja var du vill att den ska placeras. Det är reglerat i avtalet som din arbetsgivare hör under.

Varje år avsätter din arbetsgivare en summa motsvarande 18,5 procent av din lön och andra skattepliktiga ersättningar till din allmänna pension. Av dessa är 16 procent inkomstpension och 2,5 procent premiepension.

Till din allmänna pension läggs din tjänstepension, eller avtalspension som det också kallas, och ditt eget privata sparande. Tillsammans blir detta din totala pension.

Tjänstepension och avtalspension

Tjänstepensionen eller avtalspensionen som den också kallas är en viktig bit av din pension. Du kan välja var hela, eller en del av tjänstepensionen ska placeras. Valfriheten, hur mycket pengar det är och var de placeras beror på vilket kollektivavtalsområde du tillhör.

Vi är specialister på placering av tjänstepension, och vi brinner för det vi gör. Vi släpper inte dina pengar utan är aktiva hela tiden för att du ska få högsta möjliga avkastning utifrån din valda risknivå. Vi gör ditt sparande enkelt.

Eget sparande till pensionen

Att bygga en buffert är alltid viktigt oavsett vad du har för mål med ditt sparande. Det finns många val att göra, och vi ger dig råd om det sparande som är bäst för just dig i din livssituation. Har du redan ett sparande som du vill ha hjälp med att placera och bevaka? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Kom ihåg att det aldrig är för sent eller för tidigt att börja spara
eller att se över ditt sparande.

Påverka din framtida ekonomi nu

Har du någon gång tänkt hur mycket du vill ha ut i månaden när du slutat jobba? För enkelt kan faktiskt din pension beskrivas som den lön du får ut när du gått i pension.

Pensionen påverkas av din lön, hur mycket och hur länge du kan arbeta, om du har tjänstepension och om du har ett eget sparande.

Har du inte tiden, kunskaperna eller intresset att ta hand om din pension? Låt oss göra jobbet åt dig så kan du leva livet fullt ut i trygg förvissning om att din pension är i de bästa händer!

Räkna ut din pension

Testa dig själv hur ditt pensionssparande påverkar din ekonomi efter pensionen.

Steg 1 av 3: Allmän pension

Ange din ålder (18-64).
Ange din månadsinkomst.
Ange året du började arbeta.

Steg 2 av 3: Tjänstepension

Ange inom vilken grupp du tillhör. Beräkningen baseras utifrån avtalspension, kollektivavtal och tjänstepension för din yrkesgrupp.

Steg 3 av 3: Privat sparande

Dra och se vad ett ökande privat sparande kan göra för skillnad på din pension.

- kr/mån

Det spelar roll hur mycket du sparar per månad och hur du placerar dina pengar. Förvaltningen av ditt kapital gör stor skillnad för hur din slutliga pension kommer att bli. Exempelvis kan en extra avkastning på 1% per år göra stor skillnad på hur din pension per månad kommer att bli.
Boka in en kostnadsfri rådgivning så berättar vi mer om hur du kan få mer pengar i plånboken när du går i pension.

Så får du dina pengar att växa 

Hur mycket kan du egentligen påverka din pension? Och hur kan du få ditt sparkapital att växa? I andra avsnittet av filmserien Min pension på 5 minuter berättar vi om vikten av aktiv förvaltning och att små förändringar kan göra stor skillnad för din pension över tid. I avsnitt två: Gör aktiva val, tänk långsiktigt och välj en bra förvaltare.

Tre steg mot en tryggare pension – se filmen och få några enkla tips 

Verkar det krångligt med sparande och pension? I premiären av filmserien Min pension på 5 minuter får du enkla och praktiska tips för en tryggare ekonomisk framtid. I avsnitt ett: pensionsprognos, tyda pensionsprognosen och att vara aktiv.

Hej! Jag heter Lisa och arbetar i kundcenter.

Ring oss på 090-70 09 70 eller ställ din fråga direkt så återkommer vi till dig.