Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Solidar förklarar

Livförsäkring som tryggar din familj

Visa alla Tips och råd

Det här behöver du veta om livförsäkring

Vad händer om du eller din partner skulle avlida alldeles för tidigt? Vilka utgifter har ni? Och hur klarar ni dem om någon av er går bort? En livförsäkring innebär ekonomisk trygghet – både för dig och dina anhöriga.

Vi får många frågor om vad som händer med familjen, sambo, barn och särkullbarn om det värsta skulle hända och du skulle avlida. Här ger vi dig tips och råd kring livförsäkring en bra trygghet som det är värt att utforska lite mer.

I den här artikeln kommer vi att bland annat att förklara och ta upp följande delar: 

Del 1 – Vad är en livförsäkring?

Lite kortfattat kan man säga att det är ett ekonomiskt skydd för dina anhöriga, om du avlider under försäkringstiden. Du bestämmer själv vilket belopp du anser vara tillräckligt för att dina efterlevande ska klara sig och betalar en premie utifrån det beloppet, din ålder och ditt hälsotillstånd vid tecknandet. Om försäkringen faller ut så betalas ett engångsbelopp ut till förmånstagaren och det utfallande beloppet är skattefritt.

En livförsäkring är ett ekonomiskt skydd (i form av ett skattefritt engångsbelopp) för dina anhöriga, om du avlider under försäkringstiden.

Vad kostar det?

Vilket belopp behöver du försäkra dig för? Det beror på hur just ditt liv ser ut. Har du en familj som bor i en bostad som är högt belånad eller vill du kanske att din partner och barn ska kunna ha ett bra liv även om du skulle avlida i förtid. Det pris - den premie - som du får betala sätts utifrån ditt valda försäkringsbelopp, din ålder och ditt hälsotillstånd vid tecknandet av försäkringen.

Hälsodeklaration

Nästan alla livförsäkringar kräver någon form av hälsodeklaration där du får svara på frågor om ditt allmänna hälsotillstånd. Se till att svara sanningsenligt på de frågor som ställs. Oriktiga eller ofullständiga uppgifter kan medföra att försäkringen blir ogiltig vid dödsfall. 

En livförsäkring gäller ofta ett år i taget, vanligtvis fram till 65-årsdagen, men det finns också livförsäkringar som gäller tills du fyller 75 år så kolla upp vad som gäller innan du tecknar en.

Du bestämmer själv vilket belopp du anser vara tillräckligt för att dina efterlevande ska klara sig och betalar en premie utifrån det beloppet, din ålder och ditt hälsotillstånd vid tecknandet.

Se till att familjen kan bo kvar

Svenskarna lånar allt mer – framförallt till sina bostäder. Hur skulle det se ut om ni bara var en person i hushållet som betalar räkningarna? Kommer din familj och dina efterlevande att kunna bo kvar och klara sig ekonomiskt om du skulle gå bort? 

Att behöva slitas från sitt hem mitt i ett sorgearbete är inget någon vill uppleva. Genom att teckna en livförsäkring säkerställer du att dina efterlevande till exempel kan ha råd att bo kvar i er bostad, eller behålla bilen, även om ni skulle råka ut för ett tidigt dödsfall. 

Del 2 – Livförsäkring jämfört med låneskydd

Din familjesituation spelar roll

En del banker och låneinstitut erbjuder ett så kallat låneskydd, där banken skriver av en del av bostadslånet om du eller din partner går bort. Det kan vara en bra lösning för dig men det finns undantag och din familjesituation spelar roll för vad du väljer. Det finns familjekonstellationer som gynnas mer av en livförsäkring framför låneskydd - ett exempel är om du har särkullbarn.

Livförsäkring lämplig för dig med särkullbarn

En fördel med en livförsäkring jämfört med ett låneskydd är att du själv kan bestämma vilket belopp du anser vara nödvändigt för att dina efterlevande ska klara ekonomin om du går bort. 

Det finns familjekonstellationer som gynnas mer av en livförsäkring framför låneskydd - ett exempel är om du har särkullbarn.

Familjer kan, som vi vet, se ut på en rad olika sätt. Om du eller din partner har barn från ett tidigare förhållande, så kallade särkullbarn, kan en livförsäkring vara ett vettigare alternativ än ett bolåneskydd. 

Varför då? Jo, särkullbarn är nämligen berättigade till sitt arv direkt när den biologiske föräldern går bort. Har familjen ett bolåneskydd och styvföräldern inte har råd att lösa ut särkullbarnet kan det ställa till bekymmer som kan leda till att bostaden måste säljas. 

Särkullbarn kan i och för sig avstå sin laglott och vänta med arvet till styvföräldern går bort, men det är en situation som kan bli jobbig och som går att undvika. 

Med en livförsäkring kan styvföräldern både lösa ut särkullbarn och välja att amortera på bolånet.

Livförsäkring ger din sambo trygghet

Det kan bli dyrt om sambon går bort. För dig som är sambo är det viktigt att tänka på att ni inte ärver varandra. Ett låneskydd betalar av den avlidnes del av bolånet. Detta gör att bostaden ökar i värde. Eftersom den avlidnes arvingar ärver den delen av bostaden blir det ännu dyrare för den efterlevande sambon att lösa ut dem. 

Tecknar du istället en livförsäkring med din sambo som förmånstagare så kan han eller hon använda pengarna till att ta över bostaden och bo kvar. 

Låter det krångligt? Många gånger kan det kännas skönt att boka ett möte med en familjejurist eller licensierad rådgivare och prata igenom de här bitarna.

Del 3 – Jämför olika livförsäkringar

Givetvis bör du göra en jämförelse innan du tecknar en livförsäkring. En jämförelse som bör utgå från vilka faktorer som är viktigast för dig. Det kan till exempel handla om: 

  • Kostnad för livförsäkringen – i förhållande till försäkringsbeloppet
  • Finns det undantag att ta hänsyn till?
  • Har du andra livförsäkringar?

Olika faktorer påverkar premien

Villkoren för många livförsäkringar liknar ofta varandra. Beroende på vilket belopp du vill ska betalas ut vid ett för tidigt dödsfall så sätter försäkringsbolaget en premie som vanligtvis ska betalas varje månad. Övriga faktorer som påverkar premien är din ålder och allmänna hälsa. Men hur stor livförsäkring ska man ha? Visst kan gemensamma lån vara en bra utgångspunkt, men räkna också på inkomster, livsstil och hur lång omställningsperiod du tycker är lämplig för de efterlevande.

Finns det viktiga undantag att ta hänsyn till?

Finns några undantag i försäkringen som du behöver ta hänsyn till? Det kan till exempel gälla ålder och hur långt upp i åldern som försäkringen gäller – eller vad som gäller om du och din familj tänkt att bosätta er utomlands. Det kan vara så att förmånstagaren är bosatt i och utanför Norden när försäkringen utfaller. Det fungerar oftast bra men det är värt att kolla upp. Ta för vana att undersöka vad som gäller för dig och din familj olika situationer.

Har du andra livförsäkringar?

Många har redan en livförsäkring i form av en grupplivförsäkring via sin arbetsgivare eller facket. Ofta är den på ett mindre belopp. Är den på ett prisbasbelopp brukar försäkringen kallas för begravningsförsäkring, eftersom den är tänkt att täcka kostnader för en begravning. Därför kan det vara värt att kolla upp hur du är försäkrad via ditt jobb eller fackförbund innan du tecknar en egen livförsäkring.

Vi hoppas att informationen har varit till hjälp och att du har fått några tips och råd kring nyttan av en livförsäkring - detta för att kunna skapa en tryggare framtid och fatta rätt beslut för dig och din familj.