Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Solidar förklarar

Spara till barn

Visa alla Tips och råd

Det du behöver veta om barn och pengar – från bästa sparandet till hur du lär barn hantera pengar på ett smart sätt

Till dig som är förälder!

Den här guiden är för dig som vill ge ditt barn det bästa i livet och som har insett att ekonomin är en viktig del av det. Du får tips och råd om föräldraekonomi, barns sparande och förslag på verktyg som du kan använda för att lära dina barn om ekonomi. Spännande, eller hur? 

Det är många som har funderingar kring ekonomi och det har visat sig att färre än 4 av 10 svenskar har koll på saker som ränta, inflation och avkastning. Du behöver inte känna dig ensam om det. (not 1)

Av erfarenhet vet vi att det kan kännas bra att ha koll på ekonomin och att komma igång med ett sparande. Läs gärna mer i denna guide. Förresten, vet du hur stor summa du kan nå om du sparar hela barnbidraget? Mer om det längre ner.

Den här artikeln är ganska omfattande och vi har delat upp den i tre delar:

Del 1 – Föräldraekonomi

Vad kostar det att ha barn?

Har du någon gång undrat över vad det kostar att ha barn? Ungefär 1,4 miljoner per barn fram till 18-årsdagen, enligt en undersökning gjord av Dagens Nyheter. Mer än vad du trodde – eller hur? 

Samma undersökning visar att det första året med ett nyfött barn kostar cirka 110 600 kronor och barnet är sedan som billigast i drift när det är i 4-årsåldern med 67 000 kr per år och dyrare blir det igen i tonåren då det kostar cirka 80 000 kr per år. (not 2)

Hur räcker din inkomst?

Du som är eller ska bli förälder måste fortsatt kunna leva på din inkomst också efter att ditt barn kommit till världen.

För de flesta av oss gäller det att vänja sig vid tanken på en lägre inkomst eftersom föräldraledighet för de flesta innebär lite mindre i plånboken än vad du är van vid. 

Vi har alla olika ekonomi, livsstilar och förväntningar på föräldraskap. Om du vill vara förberedd så gäller det att läsa på eller ta hjälp av någon som kan guida dig.

4 tips på inkomstkällor till dig som förälder

Det finns ett antal inkomstkällor som det kan vara bra att känna till som förälder och som vi därför tar upp här.

 1. Föräldrapenning
 2. Barnbidrag
 3. Bostadsbidrag
 4. Underhållsbidrag

Föräldrapenningen 

Många är de föräldrar runt om i världen som lockas av den svenska föräldrapenningen. Dels för att den varar under så lång tid, du kan få ersättning upp till 480 dagar. Dels för att den är relativt förmånlig, ni kan få cirka 80 procent av lönen i 390 av de 480 dagarna. (not 3)

Genom att planera för hur du ska ta ut dina föräldradagar kan du maximera längden och ersättningssumman. 

 • Satsa på att få upp SGI:n innan barnet föds (det maxar penganivån)

SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst och din SGI ligger till grund för hur mycket pengar du kan få om du ska vara föräldraledig. Du får lite mindre än 80 procent av din SGI i föräldrapenning. (not 3)

Maxa penganivån genom att satsa på att få upp SGI:n innan barnet föds. Maxa längden genom att blanda ledighet utan lön och ersättningsdagar under första året.


Tänk på att din föräldrapenning baseras på SGI:n och utifrån hur mycket du tjänar de senaste 240 dagarna innan barnet föds.

SGI:n beräknas på din årsinkomst. SGI-taket för beräkning av föräldrapenning är 448.000 kr år 2017, vilket är mer än det tak som finns för sjukpenning (336.000 kr för år 2017). (not 6)

Eventuella övertidsersättningar etc. räknas också med. Därför kan det löna sig att jobba mer än heltid innan barnet föds. Men det gäller bara om du inte nått upp till SGI-taket. Tjänar du mer än så, så påverkar det inte din SGI. När du nått upp till den nivån, finns det alltså ingen SGI-taktisk anledning att jobba mer. (not 4)
 

 • Blanda ledighet utan lön och ersättningsdagar under första året (maxar längden)

  Så länge barnet är under 1,5 år har du rätt att vara ledig från jobbet utan ersättning. Du behöver alltså inte ta ut föräldrapenning för alla dagar som du är ledig. Dock innebär fler lediga dagar givetvis lägre inkomster till hushållet, så det viktiga är att hitta exakt den mix som din familj klarar av.

Planera föräldradagarna med hjälp av Kassakollen

Planera vid köksbordet och få svart på vitt vilka ersättningsnivåer ni kan vänta er.  

Ett av många bra planeringsverktyg är Försäkringskassans egna verktyg, Kassakollen.

Gå till Kassakollen (not 5)

Barnbidraget

Barnbidraget hjälper dig och det kan kännas tryggt att veta att alla föräldrar i Sverige får ett barnbidrag.

Så mycket får du

Barnbidraget är för närvarande på sammanlagt 1 050 kronor (år 2017) och kan delas mellan föräldrar med 525 kronor i månaden till respektive förälder eller 1 050 till den förälder som har ensam vårdnad. Bidraget betalas ut automatiskt den 20:e varje månad och är skattefritt. För den som har flera barn tillkommer ett flerbarnstillägg. (not 7)

Regeringen vill från och med nästa år höja barnbidraget med 200 kronor till 1 250 kronor per barn och månad. Det är över tio år sedan barnbidraget höjdes senast och om förslaget går igenom gäller höjningen från den 1 mars 2018. (uppgift uppdaterad 2017-10-26)

Du behöver inte göra någonting för att få barnbidrag

Barnbidraget ska ge dig så goda förutsättningar som möjligt att uppfostra ditt barn. Eftersom bidraget inte är inkomstprövat så ges det till alla föräldrar i Sverige, oavsett om du är rik som ett troll eller fattig som en kyrkråtta.

Barnbidraget för vissa är en ovärderlig del av den löpande hushållsekonomin medan det för andra är ett extra tillskott som inte direkt behöver användas för att betala någon löpande utgift.

Har du möjlighet att spara barnbidraget?

Om du har möjlighet att spara barnbidraget så kan det bli en stor sparsumma efter många år. Se ett exempel nedan (men det förutsätter som sagt att du är i en situation där du skulle kunna spara hela eller delar av barnbidraget). (not 8) 

Om du sparar hela barnbidraget på 1050 kronor/mån i 18 år blir det totalt 226 800 kronor utan avkastning. Med en avkastning på 4 procent per år blir det 328 842 kronor. Den som sparar halva barnbidraget når upp till 113 400 kronor vid 18-årsdagen, eller 164 421 kronor med en avkastning på 4 procent.

Bostadsbidraget 

Barnfamiljer med låga inkomster kan söka bostadsbidrag, ett bidrag som beräknas utifrån hushållets inkomster och kostnader för exempelvis bostad. Dessutom tas det hänsyn till hur många barn du har. (not 9)

Om du funderar på att söka bostadsbidrag finns det en viktig sak att tänka på. Bostadsbidraget beräknas utifrån din beräknade inkomst. Om din inkomst ändras under året måste du omedelbart anmäla detta till Försäkringskassan. Annars riskerar du att bli återbetalningsskyldig, en obehaglig överraskning som varje år drabbar många svenskar.

Glöm inte att meddela inkomst till Försäkringskassan!

Underhållsbidraget

Kanske inte så kul att tänka på, men om du skulle separera finns det också möjlighet att söka extra stöd. Underhållsbidraget är ett stöd som ges till dig som har vårdnaden om barnet och ska hjälpa till att täcka utgifterna för barnet. (not 10)

Nog med bidragsprat? Om du vill kan du gå direkt till sparandet.

4 snabba tips på sätt att förbättra hushållsbudgeten

Det finns tusentals tips för hur du kan spara pengar i vardagen och vi har satt samman några kloka tips för dig som förälder.

 1. Ärv kläder, ofta har släkt och vänner kvar kläder från när deras barn var i samma ålder som ditt
 2. Gör barnmaten själv, det tar lite längre tid men sparar både kostnader och i många fall också miljön
 3. Köp begagnat. Visst kan det vara härligt med en ny vagn, men oftast ska ni endast använda den under en begränsad tidsperiod och du sparar mycket på att köpa saker som vagn och säng begagnat.
 4. Gör en översyn av era rörliga kostnader. Kanske kommer ni inte att spendera lika mycket pengar på restaurangbesök, biobesök, resor? Kanske inte till en början i alla fall.

Att tänka på om något skulle hända dig

Tänk om något händer dig? Det är nog den obehagligaste tanken du kan ha som förälder. Förhoppningsvis stannar det vid en skrämmande tanke, men det finns goda skäl för dig som ansvarsfull förälder att ändå förbereda för om det otänkbara skulle inträffa.

Allt går inte alltid som vi tänkt oss och om något händer så vill du säkert att de kvarvarande ska ha så goda förutsättningar som möjligt att leva ett drägligt liv. Det finns några tips värda att tänka på.

Tips för att öka tryggheten för dig själv och dina nära och kära

 • Skriva testamente

  Det första handlar om att skriva ett testamente. Detta är jätteviktigt om du bor samman med, men inte är gift med barnets andra förälder. Ett testamente kan säkerställa viktiga saker som att den föräldern som är kvar i livet också kan bo kvar med barnen i bostaden.

 • Överväg att skaffa en livförsäkring

  Det andra handlar om att överväga att skaffa en livförsäkring. Med en livförsäkring säkerställer du att de efterlevande får en viss ersättning om du skulle avlida. Som försäkringstecknare bestämmer du vem som i första hand ska få ersättningen, exempelvis din make eller dina barn. Du skapar en trygg finansiell grund för att alla ska få det bra oavsett vad som händer. (not 10)

 • Se över bolåneskydd och efterlevandeskydd

  Glöm heller inte att kolla om du har funktioner som bolåneskydd och efterlevandeskydd, det kan verka overkligt nu, men kan göra stor skillnad om det otänkbara skulle inträffa. (not 11, 12, 13 och 14)

Del 2 – Bästa guiden för att spara till ditt barn

Du har säkert funderat på att börja spara både till dig själv och till ditt barn. Vi vet att det kan vara svårt att komma igång och att du kanske har en del frågor om detta. 

Och du! Om barnen hänger på dina axlar och du jonglerar välling, räkningar och telefonsamtal med moster, kanske du hellre kollar in våra latmansammanfattning i slutet av den här delen.

Hur mycket ska du spara?

Som du förstår så finns det inte en summa som är rätt att spara. Det bästa svaret är istället att ”det beror på”. Det kan dock vara intressant att veta att svenska föräldrar i genomsnitt sparar upp till en femhundring i månaden åt sina barn. (not 15) 

 Men vilken summa som är rätt beror givetvis på hur situationen ser ut just för dig och de andra i hushållet när det gäller faktorer som jobb, inkomster och utgifter. För att nå en bra summa just för er, kan det vara värt att göra en ordentlig hushållsbudget. Kolla gärna in Konsumentverkets verktyg för att göra en budget. (not 16) 

Kom ihåg att det viktigaste inte är att spara stora belopp. Ett exempel: En insättning på 150 kronor i månaden när barnet är nyfött växer med 4 procents avkastning till cirka 47 000 kronor på barnets 18-årsdag.

Så mycket sparar andra till sina barn

Två tredjedelar av Sveriges föräldrar med barn hemma sparar regelbundet varje månad till sina barn. Det visar en undersökning från Swedbank. (not 17)

Mest frekventa sparare är de yngre föräldrarna, där hela 90 procent sparar regelbundet. Endast var femte förälder sparar inte något alls till barnen. De flesta som sparar till barnen sparar upp till 500 kronor per månad.

En tidigare undersökning från Swedbank visar också att svenska barn mellan 10-17 år i genomsnitt har 65 000 kr i sparkapital. (not 18)

Sparandet skiljer sig också lite åt beroende på vart man bor i landet. I Stockholm exempelvis så har hela 15 procent ett bostadssparande åt sina barn, ett resultat av en tuff bostadsmarknad.

Spelar det någon roll när du börjar spara?

Som det ofta är i livet så gynnas de personer som är ute i god tid även när det gäller sparande. På Rika tillsammans hemsida finns en tabell som visar hur mycket det faktiskt kan skilja i slutresultatet beroende på när du börjar spara. (not 19) 

Deppa inte ihop om du ännu inte kommit igång att spara. Ordspråket ”bättre sent än aldrig” gäller i högsta grad också sparande. Dessutom så finns det inget som säger att du måste sluta spara till ditt barn bara för att det fyllt 18. Kanske kan du kompensera en sen start, med en långdragen finish?

 Hur små summor blir stora – så fungerar ränta-på-ränta 

Grafen illustrerar ett sparande som växer med ränta-på-ränta. Läs artikel med Ylva Lundström (se länk härintill).

Som du såg i räkneexemplet ovan så kan 150 kronors sparande i månaden växa till ett större sparbelopp under årens gång.

En stark bidragande faktor till tillväxten är något som kallas ränta-på-ränta. Ränta-på-ränta effekten innebär enkelt förklarat, att du får ränta inte bara på den ursprungliga insatsen, utan även på den genererade räntan.

Låter det krångligt? Kolla in den här kalkylatorn och se hur det kan se ut. (not 20) Med verktyget kan du också räkna ut hur din ränta-på-ränta skulle se ut över tid.

Läs också artikeln där Ylva Lundström från Solidar berättar mer om hur ditt sparande kan växa med ränta-på-ränta. 

Är det viktigt att spara samma summa hela uppväxten?

Hur viktigt är det att vi är konsekventa i vårt sparande? Det beror på men givetvis kan det vara fördelaktigt att ha samma summa som sparas varje månad via autogiro. Du slutar tänka på det efter ett tag och slipper frestas att använda pengarna till annat, samtidigt som pengarna växer över tid.

Det finns en rad livshändelser som kan påverka våra möjligheter att spara över tid. Positiva förändringar som löneförhöjningar eller gåvor kan göra att du under vissa perioder har utrymme att spara mer. Samtidigt kan negativa faktorer som sjukdom och arbetslöshet göra att du under perioder har mindre utrymme att lägga undan till sparande.

Att spara samma sparsumma på autogiro varje månad kan vara smart men det finns inget som säger att man ska plåga sig själv genom tuffa ekonomiska perioder. I många av de vanligaste sparformerna kan du justera summan du sparar över tid. Använd den friheten för att vara snäll mot dig själv, och spara så mycket som du har möjlighet till. En liten brasklapp dock, om du drar ner sparandet under en tuff period, glöm sedan inte att höja sparandet när det går bättre.

Du sparar till dina barn och undrar - när ska barnen få pengarna?

Ska jag spara i mitt namn eller barnets namn? Hur ska jag spara rättvist mellan barnen? Och när ska barnen få pengarna? Man ställer sig ofta olika frågor när man ska komma igång att spara till sina barn. Här är några tankar kring när barnen ska få pengarna.

Det finns olika faktorer som påverkar när det är en bra tidpunkt för ett barn att få tillgång till sina pengar:

 1. Barnets mognad och förmåga att hantera pengar på ett ansvarsfullt sätt
 2. Barnets behov av pengar vid olika tidpunkter

Eftersom det är omöjligt att förutspå flera av dessa faktorer i förväg kan den förälder som vill vara på säkra sidan spara i eget namn och sedan ge barnet tillgång till pengarna vid en tidpunkt som man väljer själv. I annat fall får barnet ofta rätt att hantera kontot vid 18 års ålder, och det kan nog höja stressnivån hos en del föräldrar.

Gå direkt till delen där vi pratar om hur du ska resonera kring pengar med ett barn mellan 18-22 år

Fundera över vad som bäst passar ditt och ditt barns behov!

Visste du att...

 • Den som föddes 1981 och har fått ett sparande på börsen under sina 18 första levnadsår hade verkligen tur. Ett sparande på 1 000 kronor i månaden till den som föddes 1981 gav 2 081 196 kronor på 18-årsdagen. För den som föddes tre år senare, 1984, blev utfallet inte mycket mer än en fjärdedel, 527 784 kronor.
 • Den som föddes 1971 hade tur och hade 2 067 317 kronor att hämta på 18-årsdagen. Den som föddes 1996, och alltså fyllde 18 år 2014, hade 454 214 kronor att hämta.
   
  Källa: http://www.svd.se/miljoner-i-skillnad-nar-barnen-far-ut-sparpengar

Har ni svårt att komma överens om sparandet?

Det är inte lätt när den ene i en relation vill spara och den andre vill konsumera. Kanske är du den som gärna håller hårt i pengarna och som vill spara till framtida behov för familjen och barnen. Eller så är du den som ser fördelarna med att spendera pengarna i nuet.

Oavsett vilket så kan det vara tufft när ni tycker olika i en relation. Blockeringar och konflikter förpestar tillvaron och kan sprida sig till andra områden.

Så kommer ni överens

Sätt er ner under lugna omständigheter och diskutera igenom hur mycket som är lämpligt att spara till barnen. Försök sätta dig in i din partners perspektiv och var beredd att kompromissa.
Överväg att dela upp hushållsekonomin och låt respektive förälder spara så mycket som den önskar till barnet. 

Jag är skild – hur sparar jag då?

Föräldrar som är skilda vill ofta kunna spara till sitt barn och själv kunna hantera pengarna utan den andre förälderns medgivande. Det kan dock bli en fälla då det inte går att ta ut pengar som är på ett konto i barnets namn utan båda föräldrarnas godkännande. Med detta i åtanke kan det vara värdefullt att överväga exempelvis en kapitalförsäkring eller att spara i eget namn. Appar som Happy X kan också underlätta det ekonomiska pratet mellan frånskilda föräldrar när det gäller barnens ekonomi (not 21)

Kanske kan du och din frånskilda hälft också dela upp några av de spännande ekonomiska lekövningar för barn som vi tipsar om här?

Så väljer du att spara

Att välja rätt sparande för sitt barn kan kännas övermäktigt. Att välja rätt sparande generellt kan kännas svårt, och lägg därtill på pressen att man inte vill svika sitt barn med en dålig placering. Men du kan vara lugn! Vi guidar dig i några exempel på sparande som finns så att du kan börja fundera på vad som passar dig bäst.

Fundera ut mål med ditt sparande

Tid + Syfte = Avgör sparform

Det finns ett antal faktorer som utmärker sparande till barn. En viktig sådan är tid. När du ska sätta igång ett sparande för ditt barn handlar det ofta om ett sparande under lång tid. Från unga år till dess att barnet blivit vuxen.

Det andra handlar om syftet. Om syftet är att barnet ska ha en större summa pengar vid en viss tidpunkt, exempelvis när det fyller 18, eller om sparandet syftar till att finansiera händelser under uppväxten, exempelvis en resa i tidig ålder eller en moppe.

Utifrån det kan du sedan välja ett sparande med rätt tidslängd och med rätt möjlighet till uttag under sparperioden.

Barnsparande handlar om sparande under lång tid, och det är viktigt att du som förälder hittar en sparform som erbjuder rätt nivå av risk för dig. Väljer du en för försiktig sparstrategi, så blir resultatet oftast en lägre avkastning än vad som annars hade kunnat vara möjligt.

Det finns olika placeringsalternativ på marknaden

Vi ska nu gå igenom ett antal placeringsalternativ som finns på marknaden.

Aktier och aktiefonder

Är du intresserad av att äga andelar i företag eller i andra tillgångsslag såsom valutor eller råvaror, så kan aktier eller fonder vara ett spännande och långsiktigt sparande. Om din tanke är att spara under många år, från att barnet är litet till dess att det fyller 18, kan detta vara ett alternativ. Ha i åtanke att det kan krävas både tid och viss kunskap, men att möjlighet finns att ta hjälp av en finansiell rådgivare.

Sparande i aktier innebär alltid en risk, men för en längre tidsperiod så kan du generellt ta lite högre risk. Du kan också till viss del reglera hur hög risk du vill ta genom de val du gör.

Generellt brukar man säga att aktier eller fonder för tillväxtmarknader eller råvaror ofta har högre risk. Indexförvaltade aktiefonder som investerar i svenska storbolag har generellt lägre risk.

Fonder samlar olika värdepapper och som investerare äger du en liten del av fondens värde. Fonder ger en inbyggd spridning av riskerna och anses generellt vara en säkrare investering än exempelvis aktier. För mer information om hur ditt sparande skulle kunna se ut med fonder, kolla gärna in Fondkollens räknesnurra (not 22).

Räntefonder

Räntefonder ses som en av de säkraste sparformerna, men ger i dagsläget (mars 2017) inte så bra avkastning eftersom räntorna är låga. Ta hjälp av en rådgivare som kan ge dig mer kött på benen kring räntefonder.

Obligationer

Obligationer anses generellt vara en säker placering eftersom de erbjuder fast avkastning och du får tillbaka pengarna om du har kvar obligationen till förfallodatumet. Många väljer obligationer när aktiemarknaden anses osäker. Nackdelen med obligationer är att avkastningen exempelvis kan bli lägre än aktiesparande, men det beror helt på rådande marknadsläge. Här hittar du mer information om olika typer av obligationer (not 32).

Sparkonto

Det klassiska sparkontot är nog det som de allra flesta först tänker på när de tänker att de ska börja spara pengar. Men här gäller det att se upp. De senaste årens låga räntor har gjort att många av de större aktörernas sparkonton erbjuder mycket låga räntor. Oavsett vilken aktör du väljer är det viktigt att säkerställa att de har en så kallad insättningsgaranti, som garanterar dina besparingar upp till en miljon kronor om banken skulle komma på obestånd. För en översikt av möjligheterna med sparkonto, använd till exempel Compricers sparandekalkylator (not 24)

Så säger experten: ”Börja med att föra över pengarna till ett sparkonto. När de växt till några tusenlappar kan du flytta över dem till aktiefonder. Satsa då på trygga globala- och/eller Nordenfonder. Du kan också låsa pengarna i ett fasträntekonto, där du får bättre ränta än på ett vanligt sparkonto,” råden kommer från Maria Landeborn, privatekonom på SBAB och Annika Creutzer, Aftonbladets privatekonomiska expert (not 25).

Några vanliga sparformer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto, är en sparform som ger relativt stor frihet. Du kan sätta in valfri summa på kontot när som helst under året. Och du kan välja att "fylla investeringssparkontot" med olika aktier eller fonder. Du kan sätta in och ta ut ditt innehav när du vill. Ofta har du som sparare kostnadsfria insättningar och uttag. Den här typen av sparande är också enkelt att deklarera.

Så säger experten: ”ISK är inte alltid bäst för långsiktigt sparande” – säger Per H Börjesson på Spiltan. (not 26)

Kapitalförsäkring

Med en kapitalförsäkring väljer du ofta om sparandet ska ske i aktier, fonder eller värdepapper. Sparandet är oftast bundet till en viss tid, även om du många gånger kan ta ut pengarna tidigare mot en extra avgift. Med detta alternativ kan du öppna kapitalförsäkringen i ditt eget namn och sedan sätta barnet som förmånstagare och behåller då kontrollen över när barnet ska få tillgång till sparandet.

Så säger experten: ”Kapitalförsäkringar innebär avgifter men det går att bestämma vilket barn som ska få hur mycket pengar vid vilken ålder” – så säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. (not 27)

Bostadssparande

Det finns många olika aktörer som erbjuder bosparande, exempelvis HSB, Bostadsrätterna och Riksbyggen och det är ofta värdefullt för dig att jämföra de olika aktörernas villkor innan du bestämmer dig, då de kan skilja sig åt när det gäller förvaltningsavgifter och räntenivåer. Förutom att sparsumman växer får man förtur vid nybyggnationer. Här finns en översikt av olika bosparsalternativ (not 28)

Så säger experten: ”Tyvärr är sparräntor ofta sämre och fondavgifterna högre jämfört med om du sparar direkt i andra likvärdiga fonder. Egentligen tycker jag att bosparande är bättre för blivande seniorer, som klarar nybyggnationsavgifter,” säger Annika Creutzer, fristående privatekonomisk expert. (not 29)

Sedan var det ju det här med skatten

 • När man vill sälja aktier betalas cirka 30 procent i skatt på den vinst man gjort.
 • Med ett investeringssparkonto, ISK, betalar man en årlig bestämd skatt, så kallad schablonskatt, vilket också betyder att ingen ytterligare skatt på kapitalvinst behöver betalas när pengarna tas ut.
 • Med en Kapitalförsäkring betalar man också en årlig schablonskatt, och liksom med investeringssparkontot behöver man inte betala någon ytterligare skatt på kapitalvinst när pengarna betalas ut.

Så sparar du med låg inkomst

Om vi har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop kan det kännas övermäktigt att försöka spara till barnen. Men oftast finns det saker vi kan göra i vår hushållsekonomi som frigör i alla fall en liten summa att spara.

Det enklare alternativet:

Kartlägg dina inkomster och utgifter varje månad. Det tydliggör vad du spenderar pengar på. Fråga dig sedan vad du kan vara utan eller dra ner på. Summera ihop det och sätt av det till barnens sparande.

Det tuffare alternativet:

Bestäm dig för att alltid spara 10 procent av månadsinkomsten. På det sättet kan du tvinga dig själv att anpassa de andra kostnaderna.

Så håller du koll på ditt sparande

Kortfattat kan man säga att ju högre risk du tar i ditt sparande, ju viktigare är det att ha koll på utvecklingen.

Aktier och fonder tar ingen paus och det kan hända mycket på börserna. Det kan vara svårt för dig att ha tid och att hinna agera utifrån händelser i omvärlden. Ha därför som rutin att regelbundet gå in på inloggade sidor hos din bank eller finansinstitut och följ utfallet.

Lite längre ner ger vi exempel på nyhetskällor som kan ge dig bra vägledning i att tolka händelser i omvärlden. För dig som har intresse finns också föreningar och organisationer där du kan utbyta kunskaper med andra. Ett exempel på en sådan är Aktiespararna (not 30).

Det är inte meningen att man ska känna sig stressad, man måste också kunna slappna av. Ett sätt kan vara att ta hjälp av en finansiell rådgivare som kan hjälpa dig hela vägen om du känner dig otrygg i att göra allt själv. 

Oftast inga problem att byta spartyp under barnets uppväxt

Nästan oavsett vilken spartyp du väljer så går det oftast att byta, ändra belopp eller göra uppehåll under resans gång. De allra flesta spartyper ger dig en tillräcklig frihet att kunna se om ditt hus då och då.

Omvärldsfaktorer som kan påverka ditt sparande

Visst är det viktigt att följa med i omvärlden men du som förälder måste också få slappna av. Du kanske har nog i ditt liv med arbete och familj. Därför bör du se till att du har en risknivå på ditt sparande som inte får dig att vakna upp mitt i nätterna och grubbla över omvärlden.

Om man ska generalisera så finns det ”regler” för hur vissa omvärldsfaktorer påverkar marknaden. Samtidigt är händelser och skeenden i omvärlden i många fall svåra att fullt ut koppla samman med just ditt sparande, eftersom effekterna kan variera. Om du vill ta redan på mer är vårt tips att kombinera olika källor, såsom:

 • Läsa mediernas analyser (länktips längre ned)
 • Fråga din finansiella rådgivare
 • Solidars analyschef ger också regelbundet en marknadskommentar där du kan läsa vad som hänt på marknaden senaste tiden.

Se till att du har en risknivå på ditt sparande som inte får dig att vakna upp mitt i nätterna och grubbla över omvärlden.

Så kan släkt och vänner bidra till sparandet

Vid jul och födelsedagar kanske släkt och vänner vill ge en slant till ditt eller dina barn. Givetvis kan de ju satsa på det klassiska vita kuvertet med sedlar i, men vad finns det för alternativ för den som vill ge bort pengar på ett annat sätt?

Om man vill ha en låg risk på sitt sparande så kan man sätta in pengar på ett vanligt sparkonto. När räntorna är låga eller negativa så kan man bara förvänta sig låg eller ingen avkastning alls. Däremot är pengarna trygga.

Ett annat alternativ är premieobligationer. Det är en slags lott som ges ut av Riksgälden två gånger om året. Oftast är minimibeloppet 5 000 kronor och även om du inte får någon speciellt hög värdetillväxt på pengarna så ger varje premieobligation en vinstchans årligen, vilket kan vara spännande för barnet att följa (not 31).

Ett tredje alternativ är fonder. Om avsikten är ett långsiktigt sparande kan det vara värdefullt att satsa på en fond som har bred global spridning, men hör dig för med en finansiell rådgivare om du känner dig osäker.

Ett fjärde alternativ är aktier. Detta kanske främst passar lite äldre barn som börjat lära sig om vad aktier är. Tyvärr räcker någon tusenlapp i en del fall bara till någon eller några aktier, och eftersom det inte blir någon spridning kan det också finnas en viss risk. Kom ihåg att aktiesparande generellt alltid är en risk och ha det i åtanke när du väljer det som placeringsalternativ.

Bonustips – Ett bra alternativ för den som har släkt och vänner som vill ge, är att tidigt starta ett investeringssparkonto och sätta in valfri summa när som helst på året. Den här typen av sparande har kostnadsfria insättningar och uttag och är enkla att deklarera.

Vart hittar jag fler råd?

Den här artikeln är ju bra men vart hittar jag fler råd? Den som provat att göra en Google-sökning på ”spara pengar” eller ”bästa sparformen” blir inte utan svar. Alla har en åsikt, från experter till amatörer.

För dig som vill hitta den bästa sparformen för ditt barn kan detta kännas övermäktigt. Det är delvis därför vi gjort den här guiden. Men vi vill också skicka med dig lite råd på vägen.

 • Ta de tips du får från medier och omgivning med en viss nypa salt
 • Stäm av information med flera olika källor för att verifiera att det kan vara rimligt

Tips på hemsidor där du kan läsa mer

Regler ändras ständigt, räntor går upp och ner, och omvärldshändelser kan drastiskt påverka ditt sparande. Som tur är finns det många journalister och andra personer som specialiserat sig på att försöka förklara detta på ett så lättfattligt och tydligt sätt som möjligt. I en hel del fall kommer du åt informationen gratis på nätet, men kom ihåg att vara källkritisk. Vi har listat några exempel på populära sidor för nyheter kring privatekonomi.

Privata Affärer är en tidning som går på djupet kring allt som rör hushålls- och privatekonomi

DN Din privatekonomi kombinerar tips till hushållen med granskande journalistik kring marknad och leverantörer

Expressen Dina Pengar förmedlar tips på ett enkelt och kortfattat sätt

Aftonbladet Min Ekonomi förmedlar också lättlästa och enkla tips för hushållen

Och här finns tips på böcker där du kan läsa om privatekonomi

Kanske vill du fördjupa dig och lära dig mer om möjligheterna i din privatekonomi. Även om böcker kan bli gamla i och med att regler förändras, så erbjuder de flesta böcker en god bas att både stå och bygga vidare på. Vi tipsar nedan om några olika böcker inom området.

Spara med barnen – från veckopeng till egen lägenhet

Aktie- och fondhandboken - lättläst bok om sparande i aktier och fonder

Så en krona – skörda tio – en handbok i privatekonomi – fullpackad med enkla råd

Bättre privatekonomi – väldigt konkret handbok med räkneexempel

Du kan göra skillnad – vilka mål har du för din privatekonomi – får dig att ta ett steg tillbaka och fundera på vad du vill med privatekonomin. Av Niklas Lorentzon. 

Pengarna och livet – en bok som fokuserar specifikt på privatekonomi och kvinnor av Birgitta Piper.

Gör ditt barn rikt – en bok för föräldrar som vill ge sina barn en god ekonomisk start i livet. Här finns konkreta råd och tips för hur du kan spara åt dina barn. Av Jan Bolmeson och Charlie Söderberg. 

Tips på bloggar och podcasts inom privatekonomi

En Economistas Podcast– Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius pratar om ekonomi och pengar i poppig och ung tonalitet samt bjuder på smarta tips för att du ska kunna ta kontroll över din ekonomi och bli en Economista.

#pratapengar – är podden där Unga Aktiesparars VD Philip Scholtzé och Nicklas Andersson tar upp frågorna som rör sparande, aktier, fonder, privatekonomi, börsen, pension och mycket mer.

Rika tillsammans – en populär blogg om privatekonomi av Jan Bolmeson

I Analyspodden tar Dagens industri:s reportrar pulsen på finansmarknaden och börsen.

Feminvest podcast – är en podd som fokuserar på kvinnor och investeringar och är för dig som på ett enkelt sätt vill lära dig mer om investeringsmarknaden och inspireras av andra investerare och intressanta profiler. Programledare är Annou Bergfelt, Feminvest och Eva Trouin, Nordnet.

Så vart vänder jag mig för att börja spara?

Även om de flesta människor instinktivt vänder sig till sin bank när de funderar på att börja spara, så finns det långt fler och i många fall långt mer attraktiva alternativ. Det finns inget som hindrar att du har sparande helt frånskilt från dina andra bankaktiviteter. På nätet finns ett antal sidor som hjälper dig att fatta medvetna beslut om ditt sparande, exempelvis:

Finansportalen.se – är en sajt om ekonomi i allmänhet och privatekonomi i synnerhet. Här kan du göra jämförelser inom exempelvis lån, försäkringar och el samt på dina fonder och aktier med något av alla de gratisverktyg som finns till ditt förfogande. Sedan hösten 2016 ägs Finansportalen av Schibsted.

Fondkollen.se - är en sajt som är en branschgemensam satsning med enkla verktyg som hjälper sparare att fatta medvetna beslut om sitt privata fondsparande samt fondsparande till premiepensionen.

Konsumenternas.se är en hemsida som ger kostnadsfri vägledning om bank och försäkring.

 

Lathund till barnsparande

Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, summerar på ett bra sätt upp den här delen med sina 7 sätt att spara smart till ditt barn (not 32)

 1. Prata med barnet om vikten av sparande för att få in ett sunt sparbeteende
 2. Besluta i samband med att du börjar spara om du ska göra det i barnets eller ditt egna namn
 3. För yngre barn kan aktiefonder vara ett bra sparalternativ
 4. Om barnet är lite äldre och sparandet är tänkt att pågå under några få år, är det extra viktigt att tänka på att sprida sparandet över olika länder och branscher
 5. Om du sparar i ditt egna namn är det ofta bra att säkerställa att barnet verkligen får pengarna i händelse av ditt dödsfall
 6. Om du sparar i exempelvis fonder eller andra värdepapper kan du göra det inom ramen för ett investeringssparkonto, ISK.
 7. Kapitalförsäkring kan vara ett alternativ till ISK

Del 3 – Så lär du ditt barn att bli ekonomiskt ansvarsfullt

Här får du tips på hur vi kan lära om ekonomi! Studier har visat att nästan all kunskap hos barn om ekonomi kommer från de egna föräldrarna. Därför har vi satt samman en år-för-år-guide som vi hoppas ska vägleda dig och ditt barn att bli riktiga fenor på privatekonomi. Är du redo?

2-3 år

Det viktigaste du som förälder kan lära ditt barn i den här åldern är tålamod. Och då menar vi inte tålamod när barnet skriker klockan tre på natten. Utan tålamod där vi lär barnet att hantera situationer där de inte omedelbart får det som de vill ha. Forskning har visat att barn som behärskar den här typen av ”fördröjd belöning” blir ekonomiskt framgångsrikare senare i livet. (not 33)

Marshmallowtestet

Denna övning går ut på att uppmuntra ditt barn att orka vänta för att senare få en belöning.

 • Ge ditt barn en marshmallow med en enkel tillhörande instruktion: ”Du kan äta upp din marshmallow nu eller vänta 10 minuter och få ytterligare en marshmallow”.
 • Efter du har gett marschmallow och instruktionen kan du på olika sätt försöka uppmuntra barnet att orka vänta på den andra.

Ett godisfritt alternativ

För dig som inte har marshmallows hemma eller inte har tålamod att hålla på med barnspel så finns det också andra vettiga utbildningsinsatser du kan göra. Ett sådant är Toca Store. Det är ett spel där barnet kan öva på att köpa och sälja matvaror i en affär.

4-5 år

Det är vanligt att föräldrar upplever att deras barn har dålig koll på pengars värde. Från experternas sida säger man att det kan bero på att allt färre använder sig av vecko- eller månadspeng. I nuläget är det cirka hälften av Sveriges föräldrar som ger sitt barn vecko- eller månadspeng.

Just i 4-5 årsåldern kan det vara lämpligt att börja med vecko- eller månadspeng med en mindre summa. Samtidigt kan det vara värdefullt att inleda en diskussion om pengars värde och funktion i samhället.

Vecko- eller månadspeng?

När barnet får sin första fickpeng kan det vara vettigt att satsa på veckopeng. Anledningen är att det kan vara svårt för ett ungt barn att på ett ansvarsfullt sätt hushålla med en summa pengar en hel månad. När det sedan blir äldre kan det vara vettigt att gå över till månadspeng.

Övning - Kronhögen

Eftersom barn i den här åldern fortfarande har svårt att förstå det finansiella systemet som ligger bakom pengar, så kan det vara bra att börja i en annan ände, med enkel matematik. 

 1. Ge ditt barn mynt av olika värde och be barnet att räkna hur många det är.
 2. Introducera nya typer av mynt och be barnet att skilja ut olika valörer från en hög med mynt.
 3. Be sedan barnet att stapla de olika valörerna i olika högar för att lära sig dess olika värde.
 4. På detta sätt lär sig barnet olika mynts värde, utseende och enkla räkneövningar.
App – Dr. Pandas bondgård

I den här åldern kan det också passa att introducera appar likt Dr. Panda Bondgård som lär barn hur livet ser ut på en bondgård. I appen kan barnet följa matvaror från att de produceras på gården till att de säljs i butiken. Lämpligt från 4 års ålder och uppåt. 

6-8 år

Hur mycket ska du ge ditt barn i vecko- eller månadspeng

Hur mycket ska du ge ditt barn i vecko- eller månadspeng från att barnet har fyllt 6 år? En kartläggning från Nordea (not 34) visar genomsnitten i Sverige så här:

 • 6-8 år – 90 kronor i månaden
 • 9-11 år – 148 kronor i månaden
 • 12-14 år – 320 kronor i månaden
 • 15-17 år – 737 kronor i månaden

Kort eller pengar?

Dagens unga är ofta mycket teknikvana och med kort kan de lära sig ett digitalt pengabeteende tidigt. Samtidigt finns det något pedagogiskt med sedlar och mynt som går förlorat i korttransaktioner. Många banker erbjuder kort till barn och ungdomar. Exempelvis erbjuder Handelsbanken och Skandiabanken kort till barn från 9 år men både Swedbank och Nordea saknar minimiålder på bankkort till barn och ungdomar.

Så hanterar du barnet när det kräver höjning av fickpengen

Prata med barnet och fråga vad de behöver pengarna till. Tydliggör vad barnet förväntas betala för med sin fickpeng och vad ni som familj står för. 

För- och nackdelar med att koppla krav till belöning

Det finns motstridiga åsikter huruvida det är bra eller dåligt att koppla barnets fickpeng till uppgifter i hemmet, exempelvis att bädda sängen eller städa rummet. Vissa bankekonomer tycker det finns positiva effekter av kopplingen (not 35) , medan barnpsykologer som Jesper Juul ser problem med att koppla samman de två (not 36)

Övningar och spel

Barnet har nu fått börja med veckopeng eller månadspeng och kanske börjar du märka att barnet vill göra galna saker med sin veckopeng, exempelvis köpa lök för hela summan. Enligt bankekonomer så behöver dock inte misstag likt detta vara så allvarliga och de rekommenderar några övningar som du kan göra tillsammans med barnet nedan:

Övning 1: Låt barnet göra misstag

Låt ditt barn köpa en i dina ögon meningslös plastpryl som går sönder efter en vecka. Det kan vara ett värdefullt steg mot att lära sig hantera pengar. 

Övning 2: Ta med barnet på loppis

Läs det spännande inlägget om hur Jan på populära bloggen Rika Tillsammans låter sina barn öva förhandlingsteknik och ekonomi genom att vara med på loppis (not 37).

Spel - Penningborg

Ett lämpligt spel i den här åldern kan vara Penningborg, där man tjänar guld- och silvermynt genom att sälja juice till invånarna. För mynten kan du sedan köpa roliga prylar. 

9-12 år

I 9-12 årsåldern börjar barn få allt mer tankar om framtiden, exempelvis vilket yrke de drömmer om. Därför kan det vara en lämplig tidpunkt för dig som förälder att starta en diskussion kring arbete och karriär. Det kan vara värdefullt att förmedla vikten av att man tjänar ihop sin inkomst och förhoppningsvis jobbar med något som man gillar.

Diskussion om yrkesval

En bra diskussionsöppnare för detta kan vara att du berättar om ditt eget jobb, varför du valde det, och vad du gillar med ditt jobb.

Diskussion om fickpengar 

Vid den här åldern har barnet kanske haft veckopeng ett tag och börjar drömma om allt dyrare saker att köpa. Då kan det vara rimligt att tydliggöra exakt vad det är som barnet förväntas betala med sin veckopeng, och vad du som förälder kommer att betala.

Diskussion med barnet: Ska veckopengen bara räcka till godis och småsaker eller ska den också räcka till exempelvis kläder och hygienartiklar?

Diskussion om köp i appar

Detta är ett område som stressat många föräldrar. Ditt barn lever med mobilen fastsydd i handen och du betalar räkningarna. Du har säkert fixat ett abonnemang med tydliga avgifter för samtal och sms.

Hur ska du lära barnet om dolda avgifter som köp i appar?
 • Lär barnet att ta hjälp av dig som förälder för att förstå villkoren för olika appar
 • Överväg tillsammans med barnet om ni i mobilen eller surfplattan ska spärra köp i appar, för att motverka oväntade utgifter.

13-15 år

Dagen är här – ditt barn är i tonåren med allt vad det innebär. Som förälder kanske du vill visa att du ”hänger med” för att ”få” fortsätta umgås med ditt barn, och då kan det vara ett lämpligt tillfälle att öka ditt barns kunskap om digitala pengar, från kreditkort till bitcoins.

Tre lärdomar till ditt barn om kredit och kreditkort

 1. Det är inte dina pengar, du måste betala tillbaka och ju längre tid det tar, ju dyrare blir det.
 2. Den som lånar ut har låg acceptans för missade betalningar
 3. Kreditskulder kan följa med en länge i livet

I den här åldern börjar barn ofta fundera över hur hushållsekonomin fungerar. Därför kan det vara en bra tidpunkt att förklara hur inkomster och utgifter utgör kärnan i en hushållsekonomi.

Övningar och spel

Övning: Låt barnet sitta med och betala räkningar

Låt barnet sitta med några gånger när ni ska betala räkningarna i hushållet – förklara hur du tänker kring varje utgift.

App: Motion Math: Cupcake

I den här åldern finns det också många olika lärorika spel och appar. Appen Motion Math: Cupcake, lär barnet att driva ett företag som bakar och säljer cupcakes. Din tonåring får möjlighet att ansvara för alla delar i företaget, från köp av ingredienser till tillverkning, prissättning, försäljning och leverans. 

16-18 år

Reklamen smyger in

Du kanske inte tänker att du orkar med kritik från barnet, men i den här åldern är det faktiskt ett bra tillfälle att uppmuntra din tonårings kritiska tänkande. För det är så att många i den här åldern är väldigt fokuserade på att passa in och då kan diskussioner om exempelvis reklam, fylla en viktig roll.

Resurs för diskussion om reklam: Sajten Media Smart samlar bra resurser för att föra diskussioner med ditt barn om reklam.

Ekonomin utanför hemmet

I 16-18 årsåldern kan det också passa bra att koppla privatekonomi-kunskaperna till omvärlden, och ett sätt att göra det kan vara att använda aktier (riktiga eller låtsasaktier).

Övning: Ha en enkel aktietävling

Håll en enkel aktietävling (med låtsaspengar) i er familj, för att lära era barn om aktier och ekonomi. Organisationer som Aktiespararna och Unga Aktiesparare anordnar också tävlingar där ni som familj kan vara med.

Att spara till något dyrare

I sena tonåren börjar barn också längta efter saker med lite högre prislapp, oavsett om det är en moped, bil eller häst.

Så kan du hjälpa din tonåring spara till en dyrare sak
 • Ställ frågor – när önskar du saken?
 • Hur mycket måste du spara varje månad och hur länge?
 • Vad händer om du sparar mer eller mindre?

Tonårslivet är också för många fullt med umgänge och aktiviteter. Då är det lätt att tappa bort sig privatekonomiskt.

Detta köper tonåringar för sina pengar

En undersökning från Swedbank visar att kläder och skor är det som flest ungdomar lägger pengar på. Nästan lika vanligt är att man handlar godis, glass eller frukt. Därefter kommer nöjen som bio, teater eller konserter (not 38).

Skillnad mellan tjejer och killar?

Det finns vissa könsskillnader. Tjejer lägger mer pengar på kläder, nöjen, presenter, böcker, tidningar, hygien och smink. De lägger också mer pengar på restaurang och café.

Killar å sin sida lägger mer pengar på hemelektronik, spel, snabbmat, och när de blir äldre öl och bensin.

Lär din tonåring att shoppa smartare

Konsumentverket har gjort en speciell satsning för att lära ungdomar att shoppa smartare. På www.hallakonsument.se finns information och tips för ungdomar i olika faser.

Sommarjobb

I den här åldern får också många ungdomar sitt första sommarjobb. Undersökningar visar att ungefär 43 procent av alla ungdomar sommarjobbar och det är relativt jämt mellan könen. Ungdomar i storstäder tycker det är svårare att få tag på sommarjobb jämfört med ungdomar på mindre orter.

3 tips som underlättar för din tonåring att få sommarjobb
 1. Var aktiv i ditt sökande. Fråga runt i omgivningen, på sociala medier och på arbetsförmedlingens sida.
 2. Var inte kräsen. Det viktigaste med ett sommarjobb är att få prova på att arbeta och ge dig erfarenheter inför framtiden.

Låt andra kolla din ansökan och träna inför intervjun hemma. Ju bättre förberedd du är, ju större chans har du att få jobbet. 

18-20 år

Ditt barn, eller tonåring bör vi kanske säga, är nu snart på väg ut i världen. Kanske väntar studier på annan ort eller en resa ut i världen. Ett stort ögonblick där många föräldrar sitter som på nålar hemma vid köksbordet och väntar på sms från Bangkok.

Men även i den här åldern så finns det områden där du kan stötta ditt barn, för att göra det så bra förberedd för världen som möjligt.

Tre viktiga områden där du kan stödja ditt barn

 • Lär barnet vikten av att alltid ha ett skriftligt hyreskontrakt oavsett om det bor i studentbostad, andrahand eller hyr ett rum.
 • Lär barnet vikten av att skaffa en hemförsäkring från dag 1, annars kan det bli väldigt dyrt.
 • Lär barnet hur det kan tänka när det jämför abonnemang för el, tele och internet. Det som först kan verka billigast kanske har tuffa villkor.

Barnet är fortfarande kvar hemma – ska de betala för det?

Vänta lite, barnet har ju inte alls flyttat ut. Det sitter i högsta grad hemma i vår soffa. Vad ska barnet betala för det?

Det kan vara svårt att ange exakt vad unga människor som bor kvar hemma ska betala eftersom det beror på många faktorer. Hur mycket de tjänar, vad föräldrarna tjänar, hur kostnaderna ser ut etc. Men Konsumentverket har beräkningar som ni kan använda som en utgångspunkt (not 39)

Avslutande ord

Småbarnsåren med föräldrapenning, vabbande och flerbarnstillägg var fantastiska, eller hur var det för dig? Du la in det som blev över i sparande till dig och dina barn - allt ifrån aktier och aktiefonder till obligationer, investeringssparkonto eller bosparande. Och du satsade på att försöka lära barnen ekonomi medan du vek tvätt på kvällarna. 

Grattis i så fall!

Det är inte lätt att göra rätt med ekonomi och vi är alla olika. Vissa föräldrar har koll, medan andra känner att de inte har det. Samtidigt är det så enormt viktigt. Vi hoppas att vi med den här guiden har gett dig en överskådlig introduktion till de ämnen som du stöter på som förälder när det gäller föräldraskap och barns ekonomi.

Men ingen är komplett, inte ens vi. Därför vill vi gärna att du hör av dig och berättar vad du tycker om vår sammanställning. Kanske har du tips på områden som vi kan utveckla eller lägga till. Du är expert på att vara förälder, därför vill vi höra från dig. Kontakta oss här.

 

Källor

Not 1: http://www.dn.se/ekonomi/fa-svenskar-har-ekonomikoll/

Not 2: http://www.dn.se/ekonomi/sa-mycket-kostar-det-att-ha-barn/

Not 3: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/nar_barnet_ar_fott/foraldrapenning

Not 4: https://www.forsakringskassan.se/!ut/p/z0/RckxDoMwDEDRszBkTio2NoS4AF0QS-SCFSyKY8UmvX7Z2P7T94uf_cJQKYFRZvjenn_r2QnY7l5t78KQ2ZDtPcYJVTIrVXRBClUwwaIuaKKYLtqQ76YNWGO5PoWO-BwvR9_8AUHlJ-0!/#/

Not 5: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/kassakollen

Not 6: https://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/f2b205ca-24fc-4cfe-acf3-8bfcf3f3141d/293-aktuella-belopp-2017-02.pdf?MOD=AJPERES&CVID=

Not 7: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/nar_barnet_ar_fott/barnbidrag

Not 8: https://www.nordea.se/privat/sparande/sparkalkyl-manad.html

Not 9: https://www.forsakringskassan.se/!ut/p/z0/VcgxDsIwDADAtzB4ThAbW4X4ACxVl8ghbjFNncgx4fvtynjnJje6SbDzgsZFMB8ef6_tWtHecL4M4G9FjMSe9_CgVos07gS-Kne0StrAz0UxJ1LwsTTD1CInxQW8fqPyGv42RFSZceP8IXV1HU47Ig2pIQ!!/

Not 10: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/for_foraldrar_som_inte_lever_ihop/Barnet_bor_inte_hos_dig/underhallsbidragslank

Not 11: https://www.solidar.se/produkter/livforsakring/

Not 12: http://www.konsumenternas.se/lana/olika-lan/laneskydd/for-bolan

Not 13: https://www.pensionsmyndigheten.se/monicas-pensionsblogg/monicas-pensionsblogg/har-du-efterlevandeskydd-pa-din-tjanstepension

Not 14: https://www.solidar.se/produkter/efterlevandeskydd/

Not 15: http://www.dn.se/ekonomi/sa-mycket-sparar-svenskarna-till-barnen/

Not 16: http://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/privatekonomi/budgetkalkyl-och-kostnadsberakningar/

Not 17: http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Bank-och-forsakring/Swedbank/Pressmeddelanden/2016/Swedbank-Var-femte-foralder-sparar-inte-till-sina-barn/

Not 18: http://www.expressen.se/dinapengar/sparande/sa-mycket-sparar-vi-at-vara-barn/

Not 19: https://rikatillsammans.se/2014/11/26/borja-spara-till-barnen/

Not 20: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Not 21: http://happyx.se/

Not 22: http://fondkollen.se/jamfor/raknesnurra/

Not 23: https://sv.wikipedia.org/wiki/Obligation

Not 24: https://www.compricer.se/sparande/sparandekalkylator.php

Not 25: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article16068867.ab

Not 26: http://www.privataaffarer.se/borsguiden/per-h-borjesson-isk-inte-alltid-bast-for-langsiktigt-sparande-827231

Not 27: http://www.privataaffarer.se/nyheter/daligt-samvete-praglar-barnsparande-874503

Not 28: http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/flera-s%C3%A4tt-att-bostadsspara-1.686925

Not 29: http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/flera-s%C3%A4tt-att-bostadsspara-1.686925

Not 30: https://www.aktiespararna.se/

Not 31: https://www.riksgalden.se/sv/spara/Vanliga-fragor/

Not 32: http://www.expressen.se/dinapengar/sparande/7-satt-att-spara-smart-till-ditt-barn/

Not 33: http://jamesclear.com/delayed-gratification

Not 34: https://www.nordea.se/privat/sparande/fickpengar.html

Not 35: http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/l%C3%A5t-veckopengen-bli-en-ers%C3%A4ttning-1.237190

Not 36: http://www.family-lab.se/ska_barn_ha_plikter_.asp

Not 37: https://rikatillsammans.se/2016/05/07/barnloppis-fantastisk-traningsarena-for-att-lara-barn-om-pengar/

Not 38: https://www.swedbank.se/idc/groups/public/@i/@sc/@all/@kp/documents/article/fm_620064.pdf

Not 39: http://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/privatekonomi/kostnadsberakningar/flytta-hemifran-eller-bo-kvar-hemma/